Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Живописец-галерист подреди юбилейно 49 платна

Юбилярът Димо Генов с по-големия си брат Михаил Косев и музата си-съпруга НиколинаСпециално приготвена домашна гроздовица от художник за художници-юбиляри поднесе на колегата си наследилият го в радневската галерия Иван ДимитровРетроспективна изложба под надслов "Пътят", обхващаща 55- годишен период подреди за 70-ата си годишнина старозагорският живописец Димо Генов, който е собственик и на първата частна галерия в Града на липите.

Възпитаникът на проф. Янаки Манасиев от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" е подбрал за юбилейната си експозиция 49 работи от различни периоди: от ученичеството в столичната художествена гимназия, през учителстването си в Родопите и годините, когато полага основите на сбирката в миньорския град Раднево.

Специален кът беше отреден на цикъла "Насаме с...", където творецът е демонстрирал пиетета си към колоси като Караваджо, Ел Греко, Гауди и Владимир Димитров-Майстора.

Над три десетилетия Генов е сред специалистите, които подбират художествени произведения за депата на галерията в Стара Загора, като преди това "акушира" при раждането на станалия в последствие традиционен пленер" "Светлина,земя, хора " и възстановяването на международния пленер "Дружба".

Негови работи са притежание на почти всички големи галерии в страната и на колекционери от Европа и САЩ.

В обръщението си към десетките приятели и ценители на творчеството на Димо Генов, директорът на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев подчерта: "Две са основните пристрастия в творчеството на Генов. Едното е подчинено на предизвиканите от срещи и спомени настроения или по-скоро идеята да се съхрани чувствената представа за тях. Второто е функцията на стремежа към чистата хармония на цветовете, към магията на тяхното въздействие... Звучността и богатството на колорита играят водеща роля. На тяхната емоционална изразителност се дължи и възгледът му за изкуството. Извивайки се причудливо, плъзгайки се по плътта и повърхността в дълбочина, те, цветовете от палитрата на художника търсят ритъма и тоновете на музиката, нейните фини преходи или мощни акорди."

Видимо разчувстван от многобройната публика, събрала се в галерията, където до скоро е подреждал чужди изложби, Димо Генов сподели: "Всеки творец рисува себе си. Изобразявайки живота, той бърка дълбоко в недрата на това, което е заложено в него, независимо от кого и как ще го назовем. С всяка своя творба той прави автопортрет толкова умен и толкова глупав, колкото е самият художник. Дори няма нужда от подпис. Достатъчно е да останеш НАСАМЕ СЪС СЕБЕ СИ!".

Юбилярът отправи специална благодарност към съпругата си Николина, чийто образ може да бъде открит в десетки от платната му и изрази надеждата си, че и в следващите години няма да си позволи деформация в прешлените от поклони пред неща и хора, които не цени достатъчно.

От името на общинската администрация, юбилярът получи специален адрес и уверение, че една от творбите му ще бъде откупена и подарена на Старозагорската галерия.

Красив подарък, специално приготвена от "художник за художник-юбиляр" домашна гроздовица получи майсторът на четката от колегата си Иван Димитров, който преди време го наследи в Радневската галерия. Към стилно опакованата бутилка бе прибавен и ефектен шарж.

Христо ХРИСТОВ