Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Зам.-директорът на Кукления театър Татяна Калчева пред "Старозагорски новини" след финала на "Пиеро 2017": В годините възпитахме взискателна публика, която ни вярва

Сцена от спектакъла "Дама Пика" на ДКТ-Пловдив Проф. Жени Пашова получи наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуствоЗавърши Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро". Цели шест дни - от 24 до 29 септември т.г. Стара Загора беше столица на световното куклено изкуство. Не само в културните съсловия, а и в целия град се коментираше случващото се на 9-те сцени на фестивала. 36 бяха събитията, които привлякоха многобройна публика. В конкурсната програма участваха театрални трупи от 8 страни: България, Испания, Русия, Словения, Унгария, Франция, Холандия и Чехия.

Журито под председателството на д-р Светла Бенева, в което бяха и Силва Бъчварова, Франк Бернхардт, Нелко Коларов, Йелена Ситар Цветко, присъди Голямата награда за най-добър спектакъл на постановката на Държавния куклен театър в Пловдив - "Дама Пика", с режисьор Веселка Кунчева. Впечатленията на публиката от него са високи. Веселка Кунчева - режисьор на новия спектакъл на ДКТ-Стара Загора "Живота бяс", и на "Страх", и в "Дама Пика" не е изневерила на уникалния си стил.

"Дълбочината, с която тя работи, е зашеметяваща. Копае надълбоко, достига до най-пазените в тайна човешки страсти и ги излага на показ", определи Франк Бернхардт.

Журито присъди наградата за музика на музикалната трупа "Fekete Seretlek" от Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass".

Наградата за сценография бе присъдена на Александър Вахрамеев за спектакъла "Ваня. Приказка за Ваня и енигматичната руска душа" - Театър "Karlsson Haus" от Санкт Петербург, Русия.

За ролята в спектакъла "Аз, душата" на Центъра за изкуства "За Родопите"-Бостина, България, Десислава Минчева-Тодорова бе отличена за най-добра актриса.

Наградата за най-добър актьор отиде при Хосе Антонио Пучадес за ролята му в спектакъла "Нимио: Малки истории, разказани с ръце" на трупата от Барселона, Испания.

Наградата за режисура взе Веселка Кунчева за спектакъла "Дама Пика" на ДКТ-Пловдив.

Призът за експериментални и нови форми беше връчен на "Fekete Seretlek & Studio Damuza - Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass", който показа нова форма, съчетаваща музика на живо, кабаре, театър на обекта и оригинални импровизации.

Наградата на младата театрална критика беше присъдена на спектакъла "Kar/Repass".

Проф. Жени Пашова получи наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора, който тази година празнува 60 години от създаването си.

Перфектна организация, великолепни спектакли - така членовете на журито Франк Бернхардт от Германия и Йелена Ситар Цветко от Словения оцениха Десетото издание на "Пиеро".

Ден след края на международната куклено-театрална фиеста - на 1 октомври, творческият екип на наградения с три "Икар"-а спектакъл "Страх" на ДКТ-Стара Загора тръгна на турне във Варна, Добрич и Плевен.

Със зам.-директора на театъра Татяна Калчева разговаряхме за постигнатото през 17-те години, в които "Пиеро" стана мост, който пресича граници и установява приятелство и разбирателство между народи с различни култури и традиции.

Татяна Калчева - Г-жо Калчева, Десетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" вече е в историята. Съвпаднаха ли предварителните Ви очаквания с реалните?

- Фестивалът е празник, който изгражда мостове за приятелства, творчески обмен и обогатяване между професионално занимаващи се с куклено-театрално изкуство творци. Фестивалът е крила за младите, които отстояват порива си да се реализират в професиите актьор, драматург, режисьор, сценограф, композитор, хореограф. Фестивалът е тържество за хората с духовни потребности и нестихващо любопитство към развитието на изкуствата в световен мащаб. В тези посоки нашите надежди като организатори и резултатите се съчетават хармонично и носят удовлетворение.

- Как реагира публиката на такъв вид изкуство и каква е обратната връзка от предишни издания на фестивала?

- В годините стъпка по стъпка ние отгледахме своя публика, възпитахме взискателна публика, която ни вярва и днес се радваме на засилен интерес. Нещо повече, стимулирахме колегите си в България да продуцират куклено-театрални спектакли за възрастни. Видяхте театралните салони на тазгодишното издание на "Пиеро" препълнени! Всеки нов спектакъл бе свързан с нетърпеливо очакване.

- Ако се придържаме към някаква статистика, каква е тя за това издание на "Пиеро"?

- За мен равносметката е: фестивалът "Пиеро" е изградил емоционална банка на доверие - и в участниците, и в зрителите, и в партньорите си! Това определя неговата жизненост и бъдеще.

- Сред трупите, които участваха във феста, имаше все такива с утвърдена творческа биография. Как успяхте да ги привлечете?

- Фестивалът "Пиеро" е член на семейството на Европейската фестивална асоциация и носи своя лейбъл за значимост EFFE 2017-2018. Това го прави предпочитан фестивал не само от трупите, които търсят първите си значими представяния, но и от утвърдени компании със сериозен творчески авторитет.

- Кое беше уникалното в това издание на феста?

- Разнообразието, безкомпромисното качество на продукциите в състезателната програма, креативността и съзидателният дух.

- Какво ще запазите като ценен опит от Десетия "Пиеро"?

- Ентусиазмът, с който работиха доброволците на фестивала "Пиеро", е заразителен.

Въпросите зададе:
Димка КАБАИВАНОВА