Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

От Министерството на културата уважиха откриването на "Пиеро 2017"

Официалното откриване събра в Градската художествена галерия много почитатели и приятели на кукленото изкуствоФранк Бернхардт - член на журито на фестивала  кукленотоЗа шест дни Международният куклено-театрален фестивал за възрастни превръща Стара Загора в културна столица на България

Днес в 16 часа от залата на Градската художествена галерия беше даден стартът на Десетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", който ще продължи до 29 септември. Тази година събитието е част от честванията на 60-годишнината на един от най-добрите куклени театри в страната, който привлича както детската, така и възрастната публика със своите постановки.

През деня "Пиеро" започна с Панорама на българската анимация в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески", където зрителите гледаха филми на българския аниматор и режисьор Теодор Ушев, получил номинация за "Оскар" със "Сляпата Вайша" по разказ на писателя Георги Господинов.

На официалното откриване присъстваха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, представителят на Министерството на културата Елиянка Михайлова - директор на Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование", директорът на Градската художествена галерия проф. Марин Добрев, много участници във фестивала и приятели на кукленото изкуство от Стара Загора и страната.

"Много се радвам, че всички сме тук, за да кажем: На добър час, "Пиеро". Неслучайно откриването е в Градската художествена галерия, защото изложбата "60 години куклено изкуство в Стара Загора", чийто куратор е художничката Силва Бъчварова, член на журито на тазгодишния фестивал "Пиеро", показва по неповторим начин част от историята на кукленото изкуство в нашия град", сподели директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков.

Проф. Марин Добрев отбеляза, че изложбата дава възможност на старозагорци и на гостите на града да видят панорама на онова, което е правено в продължение на 60 години и връща много спомени за забележителни личности, които са работили в старозагорския Куклен театър.

"Много бях изненадан, че в България има фестивал, който показва постановки за възрастни. Дълго време не бях виждал нищо от български театър. Миналата година пловдивският Куклен театър ме покани. Бях много любопитен какво се случва там. Това, което видях, потвърди мнението ми, че в куклените театри в Източна Европа се правят много стойностни спектакли. Като член на журито на "Пиеро" съм сигурен, че изборът на най-добрите няма да е никак лесен", коментира пред медията ни Франк Бернхардт - художествен директор на Кукления театър в Магдебург, Германия.

Елиянка Михайлова прочете и връчи на Дарин Петков поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов. Присъстващите поздрави и зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя подчерта, че както Кукленият театър не може без подкрепата на Община Стара Загора, така и Стара Загора не може без присъствието на Кукления театър в културния й живот, и пожела успех на Десетото издание на "Пиеро".

След официалното откриване в залата на ДТ "Гео Милев" чешкият театър "Fekete Sеretlek & Studio Damuza" представи спектакъл по мотиви на "Ана Каренина". Същия ден в къщата на арх. Димов беше открита изложба пластика на Радислав Тодоров-Палаза и изложба керамика на мексиканеца Франциско Едуардо Планас Абарка.

Определено с интерес се посрещна премиерата на старозагорския Куклен театър "Живота бяс" по творчеството на Достоевски.

"Характерното за тази постановка е, че тя е продължение на Международната режисьорска лаборатория, която се провежда, когато не правим фестивал. Продължението от работата в нея се превърна в художествен продукт. В спектакъла участват четирима актьори, които не са част от нашия колектив. Залагаме на физическото излъчване. Освен словото, използваме живото тяло като пластика и внушения. Получи се изключително вълнуващ и силен спектакъл. Няма да има човек, който да излезе от залата неразвълнуван. Щастливи сме, че работихме с Алесандро Солима от Италия, който много помогна за изграждането на спектакъла", сподели за медията ни Дарин Петков.

Вечерта в лятната градина на театъра започна концертът на "Fekete Sеretlek" от Прага, а почитателите на най-старата и тачена напитка след водата – пивото, имаха възможността да й се насладят по време на биреното парти.

В конкурсната програма участват трупи от 8 страни: България, Испания, Русия, Словения, Унгария, Франция, Холандия и Чехия. 36 са общо проявите за 6-те дни на "Пиеро 2017". Етноконцерт, открити репетиции и лаборатории, танцови фиести и бирени маратони, спектакли в парк "Пети октомври" и на площада пред Общината ще създават атмосфера и усещане за нещо голямо, което в Стара Загора задава тенденции и открива нови територии и нови имена.

Димка КАБАИВАНОВА