Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Акад. Крум Георгиев прибави към наградите си "Кристално огърлие" на СМТД

Акад. Крум Георгиев беше поздравен от много състави от БългарияС голям концерт в залата на Държавна опера - Стара Загора, на 18 юни 2017 г. беше чествана 85-годишнината от рождението и 65 години творческа дейност на акад. Крум Георгиев - почетен гражданин на Стара Загора, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор.

Да почетат юбиляря дойдоха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, проф. Юлиан Куюмджиев - зам.-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, много приятели и почитатели на известния фолклорист от цялата страна.

Пълната зала аплодира на крака заслужилия радетел за съхранение и развитие на българския фолклор.

Слово за юбиляря произнесе поетът Таньо Клисуров.

"Подпрян на крехкия си бастун, този силен духом мъж продължава да ни преподава своите уроци по красота, по родолюбие, не само на нас, старозагорци, а и успява да спечели привърженици за почтената си кауза из цяла България. Родният фолклор за Крум Георгиев е призвание, отдаденост, любов, живот.

Убеден съм, че в залата няма нито един присъстващ, който да ме обвини, че говоря силни думи. Колко рядко това се случва в моралната атмосфера на родната ни държава. Ние, българите, наред с многото положителни черти на националния си характер, носим и онзи "гений на завистта", споменат от Елин Пелин. Но има хора, към които преклонението пред стореното от тях и почитта са почти всеобщи. Казвам "почти", защото самият Крум Георгиев, човек - колкото заслужил, толкова и скромен, би ме упрекнал за суперлативните думи. А той ги заслужава. Затова от свое име, от ваше име му казвам: "На добър час, приятелю! Пътят ти дотук бе дълъг, успешен, талантлив. Но още много път ти предстои, защото хоризонтите на духа са безкрайни!", пожела Клисуров.

Акад. Крум Георгиев е вдъхвал и вдъхва кураж и сили на много любителски колективи в Казанлък, Раднево, Димитровград, в родното си Кърджали, в много села и градчета в България. Преподавал е народна музика и етнология в Института за културни кадри в Хасково и в Нов български университет. Бил е консултант на фолклорните рубрики "Родова памет", "Непресъхващи извори" в БНТ 1. Сътворил е над 200 музикално-танцови произведения на фолклорна основа, написал е стихове за деца. През есента на тази година ще излезе нова книга с детски стихове и компакт диск със записи на песни по тях. Затова на юбилейния концерт от сърце го поздравиха деца от Детска градина "Българче" - Стара Загора; Вокална група "Розов свят" при НЧ "Св. Климент Охридски" - Стара Загора; Клуб по народни танци "Чанове" - Стара Загора; Танцов ансамбъл "Пандъклийчета" от с. Тенево, община Тунджа; Певчески ансамбъл при НЧ "Напредък-2002 г." от Нова Загора; Танцов ансамбъл "Балканска младост" - Етрополе; Фолклорен ансамбъл "Китна Тракия" - Хасково; Народен хор при НЧ "Селска пробуда" - с. Крепост, община Димитровград; Певческа група при НЧ "Светлина" - с. Кортен, област Сливен; Фолклорен ансамбъл "Гайдуница" - с. Подем, община Долна Митрополия; Дарина Славчева - солистка на Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив; Певческа група с. Ценово, община Чирпан; Танцов ансамбъл при НУФИ "Филип Кутев" - Котел. Публиката възнагради изпълненията им с бурни аплодисменти.

Поздравителни адреси до юбиляря изпратиха много дейци и творци на културата от цялата страна, фолклорни състави и организации от Сърбия, Словения и Македония.

За високи постижения в областта на фолклора и за неуморна дейност за запазване на традициите в него акад. Крум Георгиев беше награден с "Кристално огърлие" от Съюза на музикалните и танцови дейци.

След концерта във фоайето на Операта рожденикът прие поздравления, цветя и подаръци от своите гости.

Димка КАБАИВАНОВА