Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Акад. Александър Балкански пред "Старозагорски новини": Подсказвам на вашия кмет градът да има площад за народно веселие в парк "Бедечка"

Акад. Александър БалканскиАлександър Димитров Балкански е роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Той е най-популярният български цирков артист на петте континента, притежател на повечето държавни и световни награди в областта на цирковото изкуство. Първата си практика в цирка започва под ръководството на майка си и баща си, когато е само на шест. През годините овладява пет от седемте основни жанра в цирковото изкуство.

Днес името Балкански вече е наложен еталон за достойнство, чест, успех, талант, работохолизъм.

През 2020 г. фамилията Балкански ще чества три юбилея: 200 години от създаването на първия семеен цирк от един от прадедите на Александър по майчина линия - италианеца Орландо Малеволти, 100 години от идването на трупата в България и 20 години от създаването на цирк "Балкански".

Акад. Александър Балкански е почетен гражданин на Йерусалим. Играл е три пъти във Ватикана пред папа Йоан Павел Втори. Награден е със Сребърна плоча на град Сиена, Италия за най-добър акробатичен номер. Изпълнител на уникални номера и трикове, представени по целия свят.

Академичен цирк "Балкански" гостува в Стара Загора от 15 до 25 юни. Шапитото му е разпънато до парк "Артилерийски". Акад. Балкански нарича Стара Загора любим град. Свързан е с нея чрез няколко повода: тук е бил погребан баща му, тук е отбил военната си служба. И много малко хора знаят, че човекът, който е направил стойка на комина на Пивоварна "Загорка", е именно той.

Патриархът на българския цирк акад. Балкански бе любезен да отговори на въпросите на "Старозагорски новини".

- Акад. Балкански, в Стара Загора ще останете до 25 юни и ще покажете своята суперпродукция "Европа под брезентовото небе". Кое е най-интересното, което ще видят старозагорци?

- Програмата е съвсем нова, но циркът си запазва правото за два изключителни атракциона - единият е "Колелото на смъртта", който вече нарекохме "Колелото на живота". Ние бяхме първите в света, изобретили този номер. Днес има хиляда такива, което значи, че той живее. Другият, който е изключителна атракция, е "Глобусът на смъртта" с шестимата мотоциклетисти. Всичко останало е ново. Имаме артисти от Франция, Швейцария, Германия, Италия, клоуни от Португалия, за най-малките има две изключителни дресури на котки и сибирски норки от руския цирк на Никулин в Москва.

- Ще покажете ли тигри, лъвове, слонове?

- Не. Изказвам съжалението си пред старозагорци, но през 2015 г. влезе в сила закон, който забранява тези животни да се показват в цирка, което за мен е пълен абсурд. България е единствената държава от страните в бившия соцлагер, която въведе тази забрана. А циркът без животни не е цирк, като се има предвид, че бащата на съвременния цирк Филип Астли е започнал именно с дресура на животни. Борим се да премахнем този закон.

- През 1977 г. с Вас се случва нещо, което е изумително: падате от 11 метра височина и след 27-метров полет се стоварвате върху парапет в цирка. Линейката се бави, качват Ви в кола, която катастрофира. Прехвърлят Ви в друга и тя се блъска. Отнасят Ви на ръце в "Пирогов". И макар целият да сте смазан, оцелявате. Това ли Ви научи да оцелявате във всякакви условия, включително и в държава като нашата?

- Много страшен въпрос. Как оцеляваме аз и нашият цирк... Както всяко българско обикновено семейство. През 2001 г. цирк "Балкански" беше на посещение в Стара Загора. Тогава билетите струваха по 3, 4, 5 и 6 лв. За да видите програма на нашето ниво, но представена от цирк от чужбина, сега ще трябва да платите билети от 40 до 180 лв. Нашите билети са от 15, 20, 25 лв. С тези цени на билетите ние едва оцеляваме. Просто сме на ръба. Покриваме разходите и циркът нищо не печели. Ние продължаваме да се борим, защото гледаме на бъдещето с оптимизъм.

- По думите Ви, българското цирково изкуство не присъства дори на опашката в световните класации. До 1990 г. циркът у нас обаче изживяваше добри времена...

- Да, дотогава цирковото изкуство беше политика на правителството. И не само то. Приоритет на държавата бяха културата, образованието, здравеопазването... С това България искаше да докаже на Запада, че една малка страна може да се развива в тези направления. Сега това го няма. А народ без култура е сляп.

- Дразни ли Ви, че политическият живот у нас често е наричан цирк, а политиците ни - циркаджии?

- Такава дума циркаджия няма. Може би преди 100 години в руския език се е употребявала думата циркач. Навсякъде другаде по света циркът не е понятие, с което се свързва политическият живот. Само у нас е така. И медиите си позволяват да използват тази дума. И обикновеният човек - също. Но, знаете ли, човек, който е на ръба на пропастта и няма какво да губи, за него няма значение какъв е речникът му. Той е готов да ползва всяка дума, за да покаже, че животът му е ад. А не трябва да е така. Толкова ни е хубава родината, с прекрасна природа...

- Това ли е нещото, което Ви мотивира да останете в България, въпреки че имате възможност да сте в чужбина?

- За нас не е проблем да бъдем навън. Всички от семейството ми имаме италианско гражданство. Но никога няма да бъдем истински италианци. Казал го е народът: камъкът си тежи на мястото. Ако ние не си запретнем ръкавите, тази наша държава няма кой да я оправи.

- Предстои честване на три големи юбилея. Как ще ги отбележите?

- Ще има тържества на Великден в София. Балкански винаги са празнували годишнини на този християнски празник.

- Вашата фамилия е започнала цирковата си дейност в България от Пловдив. Имате ли още желание Градът под тепетата да е със стационарен цирк?

- Предишният кмет д-р Чомаков искаше да има такъв цирк в Пловдив. Даде ми място, но докато има такава непонятна и огромна корупция, ние никога няма да постигнем това нещо в Пловдив. Два пъти се срещах с кмета Иван Тотев, три пъти му писах писма да дадат терена безвъзмездно, за да построим полустационарен цирк, но отговорът беше, че за това място дават по 180 евро/кв. м, за да строят жилища. Стана ми ясно, че при този кмет такъв цирк в Пловдив няма да има. Струва ми се, че, ако проведа срещи с вашия кмет, по ще го убедя да има стационарен цирк в Стара Загора.

- Разбрахме, че знаете за предстоящия референдум за "Бедечка". Ако можехте да гласувате, какъв щеше да е Вашият избор?

- Стара Загора има нужда от зелени площи. Затова бих обезщетил хората, които имат парцели там. Бих им дал, примерно, срещу 3 дка земя двойно повече, само и само за да запазя парка. Не бих разрешил строителство там. Ако Стара Загора има 1000 дка застроена площ, трябва да има 2000 дка градинска. Поне така са застроени градовете в чужбина. Ако съм президент, бих наложил пълен мораториум върху изсичане на дърветата. Във всеки град в Европа има площад за народно веселие. Бих подсказал на вашия кмет Стара Загора да има такова място именно в парк "Бедечка". Там могат да се правят бирен фест и други увеселения, там може да се построи цирк, луна парк...

- Фамилия Балкански се слави и с благотворителността си. По време на гостуването си в Стара Загора ще продължите ли тази инициатива на рода?

- Да. С Община Стара Загора сме се уговорили деца от домове, деца с физически увреждания, сираци да бъдат организирани за безплатни посещения на нашите представления. Като видим дете, което е в инвалидна количка, даваме безплатен билет за него и за родителите му. Мисля, че от това циркът ни няма да обеднее. А "благотворителен жест" във формата на дотация ние чакаме от държавата.

Въпросите зададе:
Димка КАБАИВАНОВА