Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

С мащабна изложба в София почитат казанлъчанина Иван Милев

Иван Милев, автопортретИван Милев, "Нашите майки все в черно ходят"На 16 юни тази година в Софийска градска галерия се открива юбилейната изложба "ПОСОКИ - Иван Милев (1897-1927)", посветена на 120-годишнината от рождението на художника - майстор на кавалетната и стенната живопис, рисунката, илюстрацията и сценографията.

Десет галерии от страната се опитват да очертаят с конкретни творби оцелялата част от пластическата продукция на Иван Милев. В изложбата "Посоки" са включени негови произведения от Националната галерия, от Софийската градска художествена галерия, от Градската художествена галерия в Стара Загора, от Националния литературен музей и др.

Експозицията се реализира в партньорство с Художествената галерия в Казанлък, където днес се съхранява най-голямата част от творческото наследство на Иван Милев. От родния град на художника участват с "Ахинора", "Сватба", "Балканът", "Жътварка" и "Пред кандилото". Ще бъдат показани още "Безсъница", "Арапин отвлича бяло момиче", "Гурбетчия", "Отчаяние" и др.

Няма българин, който да не е виждал образа на млад, рус и къдрокос младеж, който стои върху лицевата страна на банкнотата от 5 лева. Малцина обаче забелязват, че това е Иван Милев - роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на Милю Лалев. В педагогическото училище в Казанлък учители и съученици се впечатляват от рисунките му. През есента на 1916 г., преди да се е дипломирал, е мобилизиран и изпратен на фронта като военен художник. През 1919 г., след като взема дипломата, започва работа като учител в началното училище в село Горски извор (Кору чешме). Остава три години там с мечтата да събере пари и да замине за София, за да се запише в Художествената академия. Пет години по-късно завършва декоративния отдел с отличен за дипломната си композиция "Париж".

Детството и младежките години на Иван Милев преминават в крайна бедност и лишения. За да спести пари за учението си в София, докато е учител, той не си купувал обувки, а ходел с налъми. Творецът със златните ръце така и не доживява до старостта. През 1925 г. Иван Милев получава Държавна награда за изкуство за творбата си "Крали Марко". Заминава за Виена, за да се лекува. Връща се в България и се жени за младата и даровита оперна певица Катя Наумова. През 1926 г. се ражда единствената му дъщеря Мария. На 25 януари 1927 г., още ненавършил 30, художникът внезапно умира от инфлуенца.

Юбилейната изложба "ПОСОКИ - Иван Милев (1897-1927)" ще остане в София до 6 август. В началото на септември експозицията идва в Казанлък и може да бъде видяна през целия месец.

Димка КАБАИВАНОВА