Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Дневникът на машиниста" взе Големия приз на "Златната липа `2017"

Членовете на международното жури, с председател добре познатия на родните киномани актьор Владимир Пенев, изразиха възхищението си от добрата организация на "Златната липа `2017" и поздравиха Община Стара Загора за жеста към публиката - изцяло безплатните прожекции. Сред тях, на снимката, е и директорът на феста Магдалена Ралчева (в средата)Сръбската драма на режисьора Милош Радович "Дневникът на машиниста", в която главната роля изпълнява добре познатият на родната публика актьор Лазар Ристовски ("Ъндърграунд" на Емир Костурица), получи най-голямото отличие на петия Международен фестивал за ново европейско кино "Златната липа".

Председателят на международното жури, актьорът Владимир Пенев, определи сръбската лента с думите "това е балкански магически реализъм", като направи уговорката, че ще остави все пак критиците да си кажат тежката дума.

Изборът на "Дневникът на машиниста" надделял над останалите заглавия в конкурсната програма, въпреки определеното харесване на българския "Слава" (режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов) и грузинския "Животът на Ана" (режисьор Нино Басилия), дадоха да се разбере от състава на журито: младият английски режисьор Даниел Фитзсимънс, рускинята Анна Носатова, грузинецътВахо Чачанидзе и работещата в Австрия чехкиня Зузана Уолтер.

Екипът на "Слава" беше отличен с наградата за мъжка роля в лицето на Стефан Денолюбов, а грузинският получи отличието за режисура.

Наградата за най-добре изиграна женска роля бе присъдена на датчанката Трине Дирхолм ("Комуната" на режисьора Томас Винтенберг), който бе отличен от Съюза на българските филмови дейци.

9 ленти, създадени през миналата година, участваха в конкурсната програма на "Златната липа `2017", а 34 (от които 7 български) - в извънконкурсната.

В хода на феста със зрителите се срещнаха режисьорите на холандския "Алберта" - Еди Терстал и Ерик Вюнш.

Наградата за сръбската продукция дойде съвсем очаквано, категорични са киноманите, които припомнят, че Радович е носител на 60 международни приза. Той е създател на 4 тв сериала и 5 театрални пиеси, поставяни включително на Бродуей.

Христо ДИМИТРОВ