Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Париж чака съкровището на цар Севт III

Бронзовата глава на Севт III, открита от екипа на Георги Китов, също ще бъде показана в Лувъра.Вече е насрочена датата за дълго подготвяната БГ-изложба в Лувъра - 15 април 2015-a

Дългоочакваната от Франция БГ-изложба "Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи" ще гостува в световноизвестния френски музей Лувър от 15 април до 20 юли следващата година. Предвижда се експозицията да включи близо 400 експоната, основно от фондовете на български музеи, сред които ще са и някои от най-новите сензационни находки на нашите археолози. Организацията на това голямо културно събитие са обсъдили министърът на културата Вежди Рашидов и посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Предстоящата изложба в Лувъра, този така дълго подготвян българо-френски проект, ще бъде безспорно най-впечатляващото събитие в българо-френските културни отношения през 2015 година", заяви за медиите френският посланик. Освен това, той е изразил и желание България да се възползва пълноценно от възможностите, които предлага това престижно събитие. За целта Негово Превъзходителство е препоръчал в дните непосредствено след откриването на изложбата с тракийски съкровища в Лувъра да бъдат организирани във френската столица както бизнес-форум, така и Български културен салон или своеобразна Седмица на българската култура, в рамките на която страната ни да представи и постиженията на съвременното си изкуство, театър, кино, музика, литература.

В предстоящата изложба ще намерят място скъпоценни артефакти за милиони евро, като голяма част от тях са от казанлъшката Долина на тракийските царе. Френският посланик изрично е настоял в Париж да бъдат представени впечатляващите находки от царското погребение на Севт III в могилата Голяма Косматка. Което означава, че трезорът в казанлъшкия Исторически музей "Искра" трябва да бъде опразнен наполовина. За Лувъра ще пътува и бронзовата глава на Севт, чийто оригинал се съхранява в Националния археологически музей, заедно със златната маска на Терес.

Петър МАРЧЕВ