Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Спектакъл отпреди 30 години оживя на камерна сцена под липите

Борис Дюлгеров на 7 март ще навърши 87 години, но това не му пречи да постави в Стара Загора пиесата "Голям, колкото малка ябълка", в която е играл главната роля преди 3 десетилетияАктьорите от Старозагорския драматичен театър Весела Петрова и Христофор Недков в сцена от върнатата към нов живот пиеса на Петър Анастасов Режисьорът на "Голям, колкото малка ябълка" Борис Дюлгеров е учил някога Васил Михайлов на сценична техника, а на конкурс за радиоводещ изпреварил чичко Филипов

Пиесата "Голям, колкото малка ябълка", написана преди 3 десетилетия от поета Петър Анастасов и играна за пръв път в театъра на град Търговище, възроди на сцената в Стара Загора режисьорът Борис Дюлгеров, който на 7 март ще навърши 87 години.

Дюлгеров е първи учител по сценично майсторство на големия актьор и почетен гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, когото подготвя за кандидатстване във ВИТИЗ, като му подбира една от басните на Крилов. Като студент пък в курса на проф. Кръстьо Мирски през 1953 година печели първо място в конкурс за говорител на националното радио. След него на второ място е била класирана бъдещата телевизионна легенда Никола Филипов, останал в спомените на три поколения зрители като чичко Филипов. Сред първите му роли е Попчето във Вазовата "Хъшове", играна на сцената на още незавършения театър в Димитровград, поставена от легендарния някога Стефан Гъдуларов.

По ирония на съдбата Дюлгеров е играл главния герой - писателя Александър Дарев в първата постановка на "Голям, колкото малка ябълка". На сцената в Търговище през 1987-а си партнирал с актрисата Мария Гинкова. Тридесет години по-късно, през лятото на 2017-а случаен разговор за отминали времена го кара да посегне, вече като режисьор, към творбата на Анастасов. Оказало се, че драматургът е нанесъл някои поправки и я е предложил на театъра в Кърджали, където обаче нямали подходящи изпълнители.

Няколко месеца по-късно "Голям, колкото малка ябълка" оживя на камерната сцена на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора. В образа на писателя Дарев е актьорът Христофор Недков, а Марта играе познатата от филма "ХI А" Весела Петрова. Режисьорът признава, че макар и за кратко изпитвал колебание дали Недков или колегата му Ивалин Димитров да покани, докато за Весела бил категоричен още като я видял като Бианка от "Укротяване на опърничавата".

"Не съм правил сравнения с моята игра някога и играта на Христофор, изминали са толкова много години, че образът ми беше поизбледнял, а и Анастасов е нанесъл доста поправки в текста. Пиесата е станала по-дълбока, по-социална. Ако и да е писана в едно друго време, за България звучи актуално, защото поставя на дневен ред проблема за отстояването на човешките ценности. Радва ме фактът, че още на предпремиерата публиката реагира изключително точно, а репликите на героите като че ли попаднаха в разоран чернозем и покълнаха", коментира Дюлгеров, който въпреки годините не спира да крои планове за бъдещи постановки. Надява се сред тях да е нова пиеса на Анастасов, с когото го свързва отдавнашно приятелство. Ако пък тя не е завършена - размишлява дали да не върне към нов сценичен живот драмата му "Църква за вълци", послужила като основа за едноименния филмов сериал от 2004 година на режисьора Николай Ламбрев.

"Годините са порок само за онзи, който предпочита да се жали и оплаква от тях. Трудничко бих изиграл сега някои от любимите си герои не защото нямам сили, а защото те не са на моята възраст. Но смятам, че мога да поставя още някоя и друга пиеса, стига да има директор на театър, който да ми уйдиса на акъла", с усмивка на лицето коментира доайенът, чиято професионална биография преминава през театрите в Димитровград, Стара Загора, Бургас, Велико Търново и Търговище, където на два пъти е бил директор на трупата до пенсионирането си в началото на 90-те години на миналия ХХ век.
Кратък преглед на "артпортфейла" му показва, че изборът е повече от впечатляващ - от "Имен ден" на унгареца Акош Кертес, през "Разплата" на румънеца Йон Лука Караджале и "Четвърта-пета степен по скалата на Рихтер" от Кольо Георгиев, та чак до мюзикъла по Добривойниковата "Криворазбраната цивилизация" с музиката на Дечо Таралежков.

Христо ХРИСТОВ