Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Дядо Коледа идва в Операта със "Снежанка и седемте джуджета"

Балетът на Държавна опера - Стара Загора, заедно с децата от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки" ще представят в навечерието на Коледните празници "Снежанка и седемте джуджета" от Александър Йосифов. Приказният балет по едноименната приказка на Братя Грим ще оживее на сцената на Държавна опера - Стара Загора, на 22 декември (петък) от 19:00 ч. и на 23 декември (събота) от 16:00 часа.

Жизнерадостната музика на балетния спектакъл "Снежанка и седемте джуджета" е на композитора проф. Александър Йосифов, написал многобройни мюзикъли за деца по сюжетите на най-популярните приказки. Хореографията е на примабалерината и художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора, Силвия Томова. Декорите и костюмите са предоставени от Държавна опера - Русе. Ярките костюми, издържани в концепцията на "Уолт Дисни", са дело на Първолета Чавдарова - Летиция, а сценографията е на Иван Токаджиев.

Пъстроцветни картини в комбинация с многообразие от танцови техники и с много настроение разказват любимата на малки и големи приказка. Хореографът Силвия Томова използва виртуозно стилни театрални и танцови похвати, създаващи неповторима чувственост и лирика и подсилващи контраста в изобразяването на колоритните приказни персонажи с доза хумор и ирония, граничещ с гротеската.

На 22 декември Анелия Димитрова и Фиорди Лоха ще бъдат Снежанка и нейният любим Принц. В ролята на Кралицата - Ромина Славова, Вещицата ще бъде Веса Тонова, Александър Желев - слугата Пези, Ловецът - Светлин Стоянов.

На 23 декември в ролята на Снежанка зрителите ще видят японската балерина Нанако Имай. Италианецът Салваторе Лаудани ще бъде Принцът. В ролята на Кралицата - Харука Суга от Япония, а нейният слуга Пези - отново Александър Желев. Вещицата ще бъде Кремена Костова, Ловецът - Станко Танев.

Седемте джуджета в двете представления ще бъдат Ивайло Янев, Франческо Бориело, Стефан Топалов, Ивелин Христакиев, Радост Младенова, Пенка Димитрова, Юлиана Коева.

Участват още солистите и кордебалетът на Държавна опера - Стара Загора, децата от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Заедно със спектаклите на балета "Снежанка и седемте джуджета" Държавна опера - Стара Загора, ще поднесе още едно приказно преживяване на своите най-малки почитатели. След представленията Дядо Коледа ще дойде на сцената заедно със Снежанка. Джуджетата ще раздадат подаръци, които ще бъдат изнесени от тяхната къщичка-работилница.

Родителите, които искат да изненадат допълнително своето дете, могат да оставят опакован и надписан подарък на касата на Операта с датата на посещение на спектакъла на балета "Снежанка и седемте джуджета". Срокът е до 22 декември, 17:00 часа.

(СН)