Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Изложба "Нумизматичен салон `2017" ще бъде открита днес в РИМ - Стара Загора

Днес, 12 декември, от 17:30 ч. на II експозиционно ниво в Регионален исторически музей - Стара Загора, ще бъде открита нумизматична изложба, представяща най-новите научни постижения, свързани с изследванията за готите и Берое.

За пръв път ще бъдат показани части от 5 съкровища с монети, денари и антониани от средата на трети век, открити в околностите на селата Свобода, Сладък кладенец, Михайлово и Самуилово, Братя Даскалови, Казанка. На територията на Августа Траяна/Берое са открити общо 15 монетни съкровища, чието местонамиране маркира пътищата на готските нашествия в Тракия в средата на трети век.

Според монетните находки се предполага, че готите са нападнали Тракия, преминавайки през Прохода на Републиката в Стара планина и след това са преминали през Новозагорския проход в Средна гора. След опустошенията покрай Берое и във Филипопол са се изтеглили през прохода Пъстрово - Средногорово в Средна гора и след това през Шипченския проход в Стара планина са се отправили към Абритус.

Акцент в изложбата е фотокопие на ценен палимпсест, подарен в XVI век на Виенската национална библиотека, в който е споменат Берое с нови данни за събитията от 250 г. В манускрипта се споменава за построяване на укрепление край Берое с отбранителна цел. Възможно е това да е укреплението при с. Землен, за което имаме данни, че е ползвано и през IV в. за отбрана от готите.

Текстът на палимпсеста е идентифициран с труда на Дексип от Атина "Скитика". Публикуван е от д-р Яна Грускова от Братиславския университет, сътрудник в Австрийската академия на науките и Гунтер Мартин (университета в Цюрих).

Внимание в изложбата е отделено и на Аспар, алано-готски благородник, отличен с най-високите византийски военни отличия, който е имал резиденция в Берое. За спасяването на Берое от хуните градската управа му издига бронзова статуя, от която е запазен мраморният постамент под нея, сега експониран в Музея в Стара Загора.

(СН)