Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Поезията - синоним на надеждата

Таньо КлисуровЧаст от публиката Старозагорски лирици на Предколедна среща със свои съграждани

В навечерието на Коледните празници поети от възроденото Дружество на писателите в Стара Загора се срещнаха с почитатели на литературата. На 7 декември в препълнената зала на Регионалния исторически музей прозвучаха десетки стихотворения, които жадната за духовност публика посрещна с радост и дари с аплодисменти техните автори и изпълнители. Инициатори и организатори на срещата бяха Община Стара Загора, фондация "Космос", НЧ "Николай Лилиев", списание "Птици в нощта", вестник "Литературен глас" и писателското дружество.

В атмосферата на срещата публиката бе въведена от коледни, класически и съвременни музикални пиеси, изпълнени от ученици на НУМСИ "Христина Морфова".

Таньо Клисуров, председател на възроденото Дружество на писателите, приветства присъстващите и подчерта, че Коледният празник и Рождество Христово за вярващите и за нерелигиозните хора са символ на надеждата - надеждата, че утрешният ден, че идващата Нова година ще бъдат по-мирни, по-благополучни и по-смислени.

В първата част на рецитала обичаната от старозагорци актриса Диана Найденова изпълни стихотворения на старозагорски поети, които вече не са между живите, но техните имена превърнаха Стара Загора в Град на поетите. Прозвучаха емблематичната творба на незабравимия Иван Мирчев - "Довиждане", "Сто работни вола" на Христо Кацаров, "Стара Загора" на Стойчо Стойчев, "Антония" на Жеко Христов, стихотворение за майката на Иван Груев.
Във втората част на литературното четене участваха поетите Стойчо Маджарски, Виолета Бончева, Керка Хубенова, Ботьо Буков, Стефанка Мирчева, Пенчо Пенчев, Красимира Божанова, Трифон Митев, Радка Баева, Кристиян Петков, Злати Златев, Таньо Клисуров. Изпълнени бяха творби на Йордан Пеев, Борислава Бонева и Йордан Атанасов.

Поздрав към поетите и публиката отправи известният старозагорски художник Валентин Дончевски. Той изпълни най-новата си песен в съпровод на китара, а след това прочете и свое стихотворение.

Литературната вечер бе първата проява на възроденото старозагорско писателско дружество. Присъстващите почитатели на литературата изразиха желание подобни празници на духа да се провеждат по няколко пъти в годината, за да е жива традицията и да се защитава правото Стара Загора да се нарича Град на поетите и липите.

Тоня КЛИСУРОВА