Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Култура

Актрисата Неда Спасова пред "Старозагорски новини": Ролята на Царицата на розите в "Дамасцена" е моя осъществена мечта

Неда Спасова в ролята на Царицата на розите от филма "Дамасцена" Неда Николаева Спасова e родена във Враца на 19 февруари 1992 г. През 2010 г. завършва врачанската Езикова гимназия "Йоан Екзарх" с профил английски и испански език. След това учи актьорство за драматичен театър в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". В момента е на свободна практика. Играе в постановките "Процесът против богомилите" и "Гео" в Народния театър "Иван Вазов", в "Светлото бъдеще на битака" в Театрална работилница "Сфумато". Скоро зрителите ще я гледат на театралната сцена в "Сфумато" в пиесата "Бесове" по Достоевски. Дебютът й в киното е с ролята на Царицата на розите в суперпродукцията "Дамасцена".

Прочети още...

"Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" представят в Норвегия

Сред участниците в експозиция е Исторически музей "Искра" в Казанлък

При голям интерес на 1 септември в Музея "Бригенс" в старинния норвежки град Берген бе открита изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", организирана от Министерството на културата на България, Националния исторически музей и Градския музей Берген. Експозицията бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и от зам.-министъра на културата на България Амелия Гешева.

Прочети още...

Веселина Кацарова ще пее Еболи пред старозагорска публика

Веселина Кацарова в ролята на Еболи След блестящия спектакъл "Кармен", в който на 6 юли на стадион "Берое" Веселина Кацарова очарова публиката в ролята на дръзката и красива циганка, световното мецосопрано номер едно ще зарадва публиката в родният си град Стара Загора с ролята на Еболи от операта на Верди "Дон Карлос". Спектакълът ще се играе на сцената на старозагорската опера на 26 октомври от 19:00 часа. Това е втората постановка, с която артистичният директор на Операта прави подарък на старозагорските ценители на класическата музика. През м. ноември тази година оперната прима ще влезе в ролята на принцеса Еболи и на сцената на Националната опера в София.

Прочети още...

В антология на арабски участва победителка от конкурса "Веселин Ханчев"

Така изглежда корицата на Антологията Хайри ХамданТака изглежда корицата на Антологията Антология на българския разказ "В началото бе епилогът", съставена и преведена на арабски език от Хайри Хамдан, ще бъде представена на 11 септември тази година в столицата на Йордания Аман. Близо 500-страничният сборник, отпечатан от йорданското издателство "Албайруни", съдържа произведения на популярни български автори, сред които е и двукратният лауреат на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", който се провежда в Стара Загора, Йорданка (Дана) Белева. През 1999 г. тя спечели специалната награда на конкурса и беше отпечатана дебютната й стихосбирка "Пеньоар и ладии".

Прочети още...

Откриват нова оперна сцена край езерото "Загорка"

Парк-хотел "Стара Загора", където ще бъде открита новата оперна сцена Сцена от операта "Слугинята-господарка"На 25 септември в градината на Парк-хотел "Стара Загора" край езерото "Загорка" ще бъде открита новата Камерна оперна сцена "Орфеида" с постановката на старозагорската опера "Слугинята-господарка".

Операта-буфа на Джовани Батиста Перголези имаше своята премиера на 5 март миналата година на сцената на Кукления театър в Стара Загора. Оригиналното режисьорско решение на Славчо Николов, прецизно осъществената сценична картина на именития художник-сценограф Иван Токаджиев, свежестта на костюмите на Ана-Мария Токаджиева, хореографията и пластиката на Ромина Славова впечатлиха зрителите в залата.

Прочети още...