Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Култура

Откриват галерия "Дечко Узунов" - новия филиал на Софийската ГХГ

Дечко УзуновИзложбата "Фрагменти от Европа" показва избрани пейзажи на казанлъшкия художник

С вернисажа на изложбата "Фрагменти от Европа" официално ще бъде открит новият филиал на Софийска градска художествена галерия - Художествена галерия "Дечко Узунов". Тържественото събитие е насрочено в рождения ден на Маестрото - 21 февруари (сряда) от 18 часа. Новият филиал се намира на булевард "Драган Цанков" No 24. Къщата на твореца и интелектуалец Дечко Узунов (1899-1986) е превърната в музей още преди повече от десетилетие, но сега той отново е част от музейната мрежа на СГХГ.

Прочети още...

Уникални фотоси припомнят за самолетостроенето в Казанлък

1931 година аерофотоснимка на казанлъшката самолетна фабрика 1938 година български самолети преди излитане от Казанлък (в кръгчето е притежателят на уникалната фотоколекция проф. д.в.н. полк. Димитър Недялков) Родният "КБ-6 Папагал" конкурирал немските "Юнкерс" и "Фокер"

Уникални документални фотоси, съхранени в архива на военния пилот проф. д.в.н. полк. Димитър Недялков, ще припомнят позабравената история на казанлъшкото самолетостроене. Експозицията е подредена в Музея на фотографията и визуалните изкуства в Казанлък и ще бъде открита на 20 февруари от 17:30 часа.

Собственикът на колекцията проф. Недялков е началник на катедра "ВВС и ПВО" при Военната академия "Г.С. Раковски", той е военен летец, пилот I клас, негов ученик в усвояването на летателното дело е президентът Румен Радев. В летателната си практика има над 1500 часа. Автор е на над 200 публикации, сред които 19 монографии. Сред най-известните са "Въздушната мощ на Царство България", "Български изтребители", "Зараждане на въздушната мощ", "Самолетостроенето в България", "Въздушната война на Балканите", "Българската авиация в годините на студената война", "История на българската военна авиация".

Прочети още...

Старозагорец организира изложба във Франция

Изложбата е изключително с български мотиви Вила Катала, където на 3 март се открива изложбата на петима български творциЕкспозицията "България - съвременното изкуство" ще бъде открита на 3 март

От 3 до 31 март в едно от културните средища на Париж - вила Катала, ще бъде представена групова изложба на български творци, озаглавена "България - съвременното изкуство". Арт-събитието е организирано от старозагореца Ивайло Иванов в партньорство с Българо-френската културна асоциация, под патронажа на българското посолство в Париж.

В три зали на вила Катала - където всяка седмица се провеждат концерти, изложби и театрални постановки, ще бъдат изложени 60 произведения от 5-мата автори.

Прочети още...

Заради разграбените билети - влудяващата комедия "Жена ми се казва Борис" със Станимир Гъмов и Любо Нейков ще се играе втори път в Стара Загора

С огромен интерес беше посрещната най-гледаната комедия за 2017 г. "Жена ми се казва Борис" в Стара Загора. Билетите бяха разграбени за броени часове. Навсякъде в страната, където се появят плакати с нейното заглавие, се извиват дълги опашки от зрители, жадуващи да видят родните звезди и да прекарат два часа, изпълнени със смях!

Любимецът от малкия екран Любо Нейков влиза в главния женски образ. В ролята на съпруга зрителите могат да видят старозагорската гордост Станимир Гъмов, обявен за победител в първия сезон на "Като две капки вода" и превърнал се в любима звезда на българската публика.

Прочети още...

Старозагорската опера ще гастролира в Одрин

На 25 април Държавна опера - Стара Загора, ще гостува на сцената на Тракийския университет в Одрин с постановката на операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини, съобщиха вчера от културната институция.

Повече от една година са продължили обсъжданията за възможностите за културен обмен и сътрудничество между ръководството на Старозагорската опера и Одрин. В подкрепа на преговорите съдействие е било оказано от генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев и неговия екип.

Прочети още...