ПОРТАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ

Няма преговори за прекратяване на договорите с американски централи

"Марица изток" Руси Данев: Глупаво е ТЕЦ-овете от въглища да преминат на природен газ. Това няма нищо общо с реалността!

ВиК - Стара Загора, подари красива коледна приказка на семейство с 13 деца от Гурково

Обжалваха в Европейския съд загробващия въглищните ТЕЦ-ове Референтен документ на ЕК

Какво се случи с ДЗУ АД?

Баста на "борците" за свободното слово

Г-да министри, не си играйте с търпението на хилядите миньори и енергетици

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Любопитно

За два дни Павел баня става кукерска столица

Днес и утре в Павел баня ще се проведе традиционният кукерски карнавал. Фестът се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни, а на тазгодишния страховитите гонители на зимата от курортния град ще излязат с... шампионското самочувствие. Преди двадесетина дни те станаха носители на златен медал в категорията "Награда за цялостно представяне - "Кукери" на ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва '2018" в Перник.

Register to read more...

Влак от Втората световна война докара туристи от Нюрнберг в Стара Загора

Уникалният локомотив от серията 16.27 спря във вторник за 30 минути на жп гара Стара Загора, за да бъде напълнена цистерната с вода, която събира 72 тАлберт Иванов, който ръководи тричленния екипаж, е участвал във възстановяването на парната машина през 2015 година Единственият български парен локомотив от отдавна извадената от експлоатация серия 16.27, възстановен преди 3 години в депо Горно Оряховица, с прикачена към него 72-тонна цистерна за вода и 4 пътнически вагона, обикаля от няколко дни България. Машината, която "гълта" близо 3 т висококалорийни въглища на 100 км преход, се кара от Алберт Иванов и колегите му Йордан Тошев и Младен Кутев, които возят петдесетина фенове на старите локомотиви от Германия. Маршрутът им тръгва от Нюрнберг (Германия), минава през Виена, Будапеща, Белград и Ниш, като на наша територия са включени гари по линиите от София до Велико Търново през Стара Загора, Пловдив, Карлово и Пирдоп.

Register to read more...

"Болен ми лежи..." просълзи ветерана Даки Стоев

Ветеранът на старозагорската журналистика Йордан Стоев представи новата си, седма белетристична книга "Градината на праведните грешници" и пророни сълзи при акапелното изпълнение на любимата му "Болен ми лежи Миле Попйорданов". В пеенето се включи и вярната му спътница през десетилетията Радка Стоева (вдясно) Стотици приятели на юбиляря поискаха автограф при представянето на книгата "На 80 мъжът престава да е моно- или полигамен, но си остава все така гамен", духовито оправда името на новата си книга "Градината на праведни грешници" старозагорският писател

Култовата македонска песен "Болен ми лежи Миле Попйорданов", в акапелно изпълнение от почитателка на творчеството му, разплака за рождения ден доайена на старозагорската журналистика и дългогодишен главен редактор на някогашния окръжен вестник "Септември" Йордан Стоев.

Роденият преди 8 десетилетия в бургаското село Атолово (създадено с пари от наследството на лорд Атол, за да бъдат настанени там бежанците от Македония и Тракия), посрещна празника си с нов сборник разкази под надслов "Градината на праведни грешници".

Register to read more...

Фотосите на "Аз съм българка" ще пътуват за Шанхай

Радослав Първанов с новото си откритие за поредната фотосесия, старозагорката Цветана Христова И в новия си проект Радо ще разчита на казанлъшката красавица Николета Янева (вляво) Радослав Първанов включва в проекта си старозагорската красавица Цветана Христова

Фотоизложба под надслов "Аз съм българка", дело на 25-годишния габровлия Радослав Първанов, предстои да бъде показана в Шанхай, поканата е изпратена от Генералното ни консулство в мегаполиса. Тя застигна младия фотограф в Стара Загора, където той представи по покана на Регионална библиотека "Захарий Княжески" идеята си за третата част от стартиралия през 2014 година на Шипка проект. За изминалите почти 4 години Радо е направил над 20 000 кадъра на 20-те красавици, които откликнали на идеята му да покаже емблематичните места в родината си заедно с момичетата, облечени в национални носии.

Register to read more...

Гигантските маски от "Кукерландия" идват в Стара Загора

Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал "Кукерландия" отново ще бъде представена в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Общината. Гигантските маски ще гостуват в Града на липите от 7 до 12 февруари. Те ще бъдат разположени в парк "Пети октомври" за радост на малки и големи старозагорци.

Ще бъдат представени три нови артистични инсталации, различни от миналогодишните. Маските са с размери три метра височина и два метра диаметър в основата.

Register to read more...

Папагал изкукурига в Стара Загора на Петльовден

Сред почерпените от Тенко Калайджиев с ръчно изработено кравайче под кукуригането на папагала беше и авторът на изкусно-римувани епиграми Стайко ТополовПо традиция с гевречета почерпи приятели и познати за Петльовден в Града на липите известният старозагорски културтрегер и зевзек Тенко Калайджиев. Навръх 2 февруари в култовото заведение "При кмета" той припомни, че "почерпушката" тръгнала преди 48 години, когато работел в някогашния градски комитет на Димитровския Комсомол. За да не бъдат заподозрени в буржоазни "забежки", участниците в ритуала обяснили, че отбелязват 100-годишнината от рождението на пролетарския "вожд и учител" Владимир Илич Улянов-Ленин. Никой тогава не се сетил, че всъщност вековният юбилей ще бъде цели три месеца по-късно, на 22 април.

Register to read more...

Павелбански "нашенци" - с пълен комплект медали от "Сурва '2018" в Перник

Страхотно представяне на кукери и сурвакари от павелбанския и казанлъшкия край беляза XXVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва '2018" в Перник. Със златен медал в категорията "Награда за цялостно представяне - "Кукери" се завърнаха участниците от град Павел баня. Те изпревариха убедително страховитите си "колеги" от шуменското с. Веселиново, общ. Смядово, което досега свързвахме единствено с първия демократично избран президент д-р Желю Желев. Кукерската група на казанлъшкото с. Голямо Дряново пък спечели бронзовия медал в най-престижната категория.

Register to read more...

Посетители

We have 88 guests and no members online